dimecres, 19 de març del 2014

Continua la repressió a Castelló

En els darrers dies s'han produït dos nous episodis repressius a la ciutat de Castelló, les víctimes dels quals han estat dos estudiants de l'UJI i el company Víctor Tormo.

En el primer cas, als estudiants han rebut la comunicació d'una multa de 300€ amb l'acusació falsa de dirigir el recorregut d'una suposada manifestació no comunicada i interrompre el trànsit.

Els fets es remunten a la vaga estudiantil del 27 de febrer, amb ocasió de la qual es va produir una concentració d'estudiants, a la que algunes de les persones participants van arribar en marxa des de l'UJI. La concentració va transcórrer amb normalitat i sense incidents, però quan ja s'havia dissolt, un nombrós contingent policial va interceptar violentament a un grup de més de 20 persones que es dirigien a un local a deixar alguns materials utilitzats a la concentració (banderes, pancartes, propaganda, un megàfon). Els van identificar i van esborrar les fotos dels telèfons mòbils d'algunes persones, per tal d'eliminar les imatges de la seua actuació, cosa que no van aconseguir perquè persones alienes als fets van poder fer alguna foto.

En altres punts de la ciutat es van produir també identificacions d'estudiants quan tornaven de la concentració, que es van repetir per la vesprada després de la manifestació a estudiants que tornaven a casa seua, fins i tot dins d'un autobús.

L'evident caràcter repressiu de l'actuació, que no és nou (la CRTR té un llarg historial d'identificacions i multes arbitràries, com també altres entitats) i s'ha repetit posteriorment en altres intervencions policials, va ser denunciat eixe mateix dia, en la manifestació de la vesprada, en la que es va exigir la dimissió del subdelegat del govern a Castelló, com a màxim responsable de la policia.

En el cas de Víctor Tormo, el jutjat d'instrucció n. 2 de Castelló li ha obert judici oral, contra la sol·licitud d'arxiu de la causa pel fiscal, a causa de la denuncia presentada per 8 policies, que sol·liciten per a ell tres anys de presó, 5 d'inhabilitació i16.000€ d'indemnització.

El fet pel que el denuncien eixos policies es van produir l'11 de setembre de 2012, després de la manifestació contra l'actuació policial del dia anterior a l'UJI, en una concentració amb motiu de la presència del president de la Generalitat a l'UJI. En acabar la manifestació, un nombrós grup de persones sense uniforme ni identificació, que van resultar ser policies, van identificar a diverses persones que es trobaven a les terrasses de la plaça de la Muralla Liberal. El company encausat, junt a altres persones es va acostar a eixes taules i va fer fotos dels fets, publicades posteriorment en una xarxa social, per a que quedara constància del que realment havia passat.

Amb la denúncia, els policies volen preservar la seua impunitat per a seguir actuant de la forma prepotent d'aquella ocasió en futures accions repressives, sense imatges que mostren la seua forma d'actuar.

La violència repressiva dels aparells de l'estat contra la mobilització popular augmenta, a mesura que creix el descontentament i l'organització contra les polítiques antipopulars, entre elles les lleis com la LOMCE, les retallades en educació, l'augment de les taxes i la reducció de les beques, que eren el motiu de les mobilitzacions on es van produir els dos casos.

No sols es reprimeix, a vegades brutalment, com el 22 de març a Madrid; també s'intenta criminalitzar la lluita obrera i popular amb projectes de llei com el de Seguretat Ciutadana, per a justificar la qual es provoquen “incidents” minuciosament planificats a les clavegueres de l'estat. Amb la repressió i la criminalització es pretén entrebancar la contestació i l'organització social a una política que va a continuar deteriorant els nostres drets i les nostres condiciones de treball i de vida.

La multa als estudiants de l'UJI i el judici polític a Víctor Tormo s'inscriu en eixa dinàmica repressiva, una vessant de la qual consisteix a atacar econòmicament amb multes a persones d'escassos recursos econòmics, que moltes vegades queden indefenses davant el poder arbitrari dels aparells repressius.

La CRTR expresa la seua solidaritat als companys represaliats, a disposició dels quals posa els seus mitjans per defensar-se de l'atac que està patint per la seua militància conseqüent. Al mateix temps, reitera la seua denúncia de l'actuació policial del 27 de febrer, una més a Castelló, repressió que no aconseguirà impedir el desenvolupament de la mobilització política i social a la nostra ciutat.

Coordinadora Repartim el Treball i la Riquesa
http://coordinadora-repartim-treball-riquesa.blogspot.com/